ΚΑΤΩΓΙ ΑΒΕΡΩΦ

Το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ βρίσκεται στο χωριό του Μετσόβου σε υψόμετρο 1100 μέτρων.

Στα κελάρια του φιλοξενούνται πάνω από 1200 δρύινα βαρέλια, όπου ωριμάζουν τα κόκκινα κρασιά, ενώ στην κάβα του υπάρχουν σπάνιες συλλεκτικές φιάλες με κρασιά εσοδείας από το 1974 κι έπειτα.

Η επισκέψιμη διαδρομή του οινοποιείου, με χρήση ποικίλων οπτικοακουστικών μέσων, αποτελεί μια πρωτότυπη ξενάγηση στην παραγωγή του κρασιού και στην ιστορία του οινοποιείου, που ολοκληρώνεται με γευστική δοκιμή των κρασιών Κατώγι Αβέρωφ.

ZOINOS WINERY

Η εταιρεία σήμερα, μετά και την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, διαθέτει ένα πλήρως εκσυγχρονισμένο και επισκέψιμο Οινοποιείο καθώς και αποστακτήριο στη Ζίτσα. Έχει επεκταθεί με την ίδρυση κέντρου διανομής και εξυπηρέτησης πελατών στα Ιωάννινα, καθώς και υποκαταστήματος – οινοποιείο στην αμπελουργική ζώνη της Πάτρας.

Η ZOINOS WINERY απασχολεί γύρω στα σαράντα άτομα, διοικητικά στελέχη, εργαζόμενους στην παραγωγική διαδικασία και τον ποιοτικό έλεγχο, καθώς και υψηλού επιπέδου οινολόγους, χημικούς και γεωπόνους. Διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων στη χώρα, έχει αναπτύξει συνεργασίες με συνεταιρισμούς άλλων περιοχών, ενώ η εξαγωγική της δραστηριότητα παραμένει σταθερά ανοδική.

Βασικοί της συνεργάτες παραμένουν οι παραγωγοί της περιοχής, οι οποίοι με την συμβολή των στελεχών της εταιρείας, εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, τόσο για τις γηγενείς ποικιλίες, Ντεμπίνα, Βλάχικο και Μπεκάρι όσο και για τις διεθνείς Chardonnay, Traminer, Merlot, Cabernet Sauvignon και Syrah.

Η ZOINOS WINERY εκμεταλλεύεται 250 στρέμματα αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας με τις γηγενείς ποικιλίες. Στον πειραματικό της αμπελώνα 28 Ηπειρώτικες ποικιλίες δοκιμάζονται με στόχο την προσαρμογή τους στην περιοχή, την ανάδειξη του οινικού τους δυναμικού και τη δημιουργία νέων οίνων.

Σε ερευνητικό επίπεδο η εταιρεία τρέχει τρία προγράμματα. Τα δύο αφορούν την καταγραφή, μελέτη και παραγωγή φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού από Ηπειρώτικες ποικιλίες, την πειραματική οινοποίηση αυτών καθώς και την μελέτη των οινικών τους χαρακτηριστικών. Ενώ το τρίτο αφορά την ιχνηλάτηση των προϊόντων της.

Myrtali Οrganics

Η Μυρτάλη Οrganics είναι μια εταιρεία αμιγώς ελληνική που δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια, παραγωγή και τυποποίηση βιολογικών αρωματικών φαρμακευτικών φυτών.

Η σημασία στη λεπτομέρεια, η επιμέλεια σε όλα τα στάδια της παραγωγής και η συνεχής έρευνα εγγυώνται προϊόντα μοναδικής ποιότητας με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές.

To μικροκλίμα της Ηπείρου, το υψόμετρο, η φυσική ξήρανση και η άνυδρη καλλιέργεια συντελούν στην μοναδικότητα των προιόντων μας.

Οι καλλιέργειες μας βρίσκονται σε περιοχή Natura.

Για την εταιρεία μας οι έννοιες της ασφάλειας και της υψηλής ποιότητας στα τρόφιμα είναι αδιαπραγμάτευτες.

Γι’ αυτό το λόγο τα προϊόντα μας απο το χωράφι μέχρι το τελικό προϊόν πληρούν όλους τους κανόνες των εθνικών και διεθνών κανονισμών και είναι κάτω απο τον συνεχή έλεγο και καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως προς την ασφάλεια και την βιοδραστικότητα τους.

Με τον ίδιο φορέα εργαζόμαστε εντατικά και εφαρμόζουμε πρακτικές πάνω σε καινούργια καινοτόμα προϊόντα. Στρατηγική μας επιλογή είναι και θα είναι η ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και σεβασμό στο περιβάλλον.

Η καλλιέργεια μας περιλαμβάνει περισσότερα από σαράντα βότανα και άγρια φρούτα του δάσους πολλά εκ των οποίων αυτοφύονται σε αυτό τον ορεινό όγκο της Ηπείρου, από αρχαιοτάτων χρόνων.

Τα κτήματα μας είναι επισκέψιμα, καθώς και το εκθετήριο βοτάνων που δημιουργήσαμε με θησαυρούς της φυσικής μας κληρονομιάς.

Μέλι Ηπειρωτικής Γης

Η εταιρία εδρεύει στην πρωτεύουσα της Λάκκας Σουλίου στο Θεσπρωτικό Πρέβεζας.

Η Ζωή της μελισσοκομικής μας οικογένειας χάνεται στο μακρινό παρελθόν. Οι ντόπιες ενθυμήσεις, των οικογενειακών εγγράφων μαρτυρούν ενασχόληση τεσσάρων γενεών. Μάλιστα στα τέλη του προηγούμενου αιώνα ο λαϊκός ποιητής του μνημειώδους έργου του “Γένα” αναφέρει: Γνωρίζουμε για τον προπάππο Φίλιππο ότι κάπου το 1880 είχε φτιάξει μελισσομαντρί στη τοποθεσία Μαυρή. Αρχή του αιώνα γυρνώντας από τον Μικρασιατικό πόλεμο ανέλαβε ο παππούς Θοδωρής που έτρωγε κάθε μέρα ένα πιάτο μέλι για να ακολουθήσει ο πατέρας Λεωνίδας.

Από το 1955 ο πατέρας μας πρωτοπόρος μελισσοκόμος ασκεί νομαδική μελισσοκομία στην περιφέρεια της Ηπείρου με τα δύσκολα μέσα της εποχής. Η εξέλιξη είναι στα μέσα της δεκαετίας του 1980 η επιχείρηση να καταλήξει στους τρείς γιούς οι οποίοι μαθητές και στη συνέχεια φοιτητές-σπουδαστές κατάφεραν την συνέχεια της μελισσοκομικής μονάδας.

Από την αρχή του 1990 εγκαταστάθηκαν εξ ολοκλήρου στο χωρίο και μεγέθυναν την μονάδα μετακινώντας τη σε μεγάλο μέρος του Ελλαδικού χώρου Η εξέλιξη έχει κορύφωση τη δημιουργία μιας καθετοποιημένης παραγωγής προϊόντων κυψέλης (Μέλι, Γύρι, Βασιλικό Πολτό) και συσκευασίας μελιού.

Οι μετακινήσεις της μονάδας γίνονται στα παρθένα εδάφη της Ηπειρωτικής γης, στα πευκοδάση της Χαλκιδικής και Εύβοιας, στο Μαίναλο.

Η φροντίδα, ο έλεγχος και η ευσυνειδησία πάνω στα προϊόντα της κυψέλης δίνουν στον καταναλωτή μοναδικά προϊόντα που συμβάλουν στη διατροφή.

Β.Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΜΟΝ.ΕΠΕ

Η εταιρία ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ιδρύθηκε το 1959 και είναι μια τυροκομική μονάδα με έδρα το Ζερβοχώρι Παραμυθιάς στην Θεσπρωτία.

Επεξεργάζεται καθημερινά περίπου πέντε τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος το οποίο συλλέγει από τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σουλίου. Διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις παραγωγής, συσκευασίας και αποθήκευσης.

Η προσήλωση στις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής τυριών σε συνδυασμό με το άριστα καταρτισμένο εργατικό δυναμικό της εταιρείας εγγυώνται την άριστη ποιότητα και αυθεντικότητα των προϊόντων της.

Στο σύγχρονο αυτό τυροκομείο η ομάδα παραγωγής χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την διασφάλιση ενός επιπέδου απόλυτης υγιεινής και όχι για την αύξηση της παραγωγής σε βάρος της ποιότητας.

Στους άνετους χώρους της εταιρείας μπορεί κανείς να δεί τον συνδυασμό της σύγχρονης τεχνολογίας με παραδοσιακές τεχνικές. Από την αίθουσα με τις ψυχόμενες δεξαμενές που υποδέχονται το φρέσκο γάλα στις αίθουσες ωρίμανσης που φιλοξενούν την φέτα για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα ωρίμανσης. Μεσολαβούν οι αίθουσες με τα ανοξείδωτα τρυπημένα δοχεία όπου τοποθετείται και κόβεται το τυρί και τα τμήματα συσκευασίας και αποθήκευσης.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει συστήματα HACCP για κάθε γραμμή παραγωγής ώστε να διασφαλίζεται πλήρως η ασφάλεια των προϊόντων καθώς και πιστοποιημένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας σύμφωνα με τα πρότυπα ΕΝ ISO 22000:2005.

Τα μέλη της επιχείρησης διατηρούν μακροχρόνια συνεργασία με τους κτηνοτρόφους της περιοχής διασφαλίζοντας έτσι μια σταθερή ποιότητα της πρώτης ύλης για την παραγωγή των τυροκομικών της προϊόντων.

Σήμερα η 3ή γενιά έχοντας ώς βασικό εφόδιο τις αυθεντικές συνταγές που κληρονόμησε, συνεχίζει να παράγει με επιμονή στην ποιότητα τα αυθεντικά τυροκομικά προϊόντα Παραμυθιάς, χαρίζοντας στους καταναλωτές της μια μοναδική εμπειρία γεύσης.

wave