Λουτρικές εγκαταστάσεις Περίστυλο κτίριο Θέατρο Είσοδος
Θέατρο Αμβρακίας

1. Είσοδος

Η Αμβρακία, εντοπίζεται στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα η σύγχρονη πόλη της Άρτας.  Ήταν μια από τις σημαντικότερες αποικίες της Κορίνθου. Ιδρύθηκε στα τέλη του 7ου αι. π.Χ. στην αριστερή όχθη του ποταμού Αράχθου, στα πλαίσια του β΄ ελληνικού αποικισμού, ως αποικία των Κορινθίων, από τον Γόργο, γιο του τυράννου της Κορίνθου Κυψέλου. Κτισμένη σε θέση με ιδιαίτερα στρατηγικά και εμπορικά πλεονεκτήματα, εξελίχθηκε σύντομα στη σημαντικότερη πόλη-κράτος της βορειοδυτικής Ελλάδας, μετά την Κέρκυρα.

Η Αµβρακία εξελίχθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε ναυτική δύναμη. Εκείνη την περίοδο διέθετε ένα θαλάσσιο λιμάνι στη βόρεια ακτή του Αμβρακικού κόλπου, κοντά στις εκβολές του ποταμού Άραχθου και ολόκληρη η πόλη περιβαλλόταν από ένα ισχυρό αμυντικό τείχος, το οποίο προστάτευε επίσης τις πιο πεδινές συνοικίες από ξαφνικές πλημμύρες του Αράχθου.

Από την ίδρυσή της και για σχεδόν πεντακόσια χρόνια, μέχρι την παράδοσή της στους Ρωμαίους, η Αμβρακία γνώρισε την τυραννία, τη δημοκρατία και τη βασιλεία. Στα χρόνια του βασιλιά των Μολοσσών Πύρρου φθάνει στη μεγαλύτερη ακμή της (3ος αι. π.Χ.), καθώς ο Πύρρος την επιλέγει ως πρωτεύουσα του Ηπειρωτικού κράτους του και την κοσμεί με δημόσια και ιδιωτικά οικοδομήματα και σπουδαία έργα τέχνης.

Το Μικρό θέατρο και άλλα δημόσια κτήρια, όπως ο ναός του Απόλλωνα, το Πρυτανείο και το Μεγάλο θέατρο ανήκαν στο διοικητικό, πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο της πόλης.

Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον για την Άρτα ξεκίνησε το 1897, όταν ο Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης εντόπισε τα δύο νεκροταφεία της Αμβρακίας, ενώ η πρώτη ανασκαφική έρευνα στην πόλη έγινε 10 χρόνια αργότερα, από τον Ιωάννη Μηλιάδη. Ο Σ. Δάκαρης στη συνέχεια, διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων στην Ήπειρο διενεργεί μικρής έκτασης ανασκαφικές έρευνες στην πόλη, ενώ ακολούθησαν και άλλοι ανασκαφείς. Κατά την πάροδο των ετών έως και σήμερα, οι ανασκαφικές έρευνες συνεχίστηκαν από τις εκάστοτε Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Ακουστική Ξενάγηση
wave