Είσοδος Κύρια Πύλη Θεάτρο Μικρός Ναός Πρυτανείο Αγορά - Στοά Κτήριο Β
Θέατρο Γιτάνων

3. Αγορά - Στοά

Η αγορά αποτελούσε το κέντρο του δημόσιου χώρου της αρχαίας πόλης, καθώς εδώ λάμβαναν χώρα βασικές λειτουργίες της. Καταλαμβάνει το ανατολικό τμήμα του οικισμού και οργανώνεται πολεοδομικά κατά την ελληνιστική περίοδο. Έχει τη μορφή ορθογώνιας ανοιχτής πλατείας, η οποία εν μέρει οριοθετείται από μία σειρά οικοδομημάτων που κατασκευάστηκαν για να εξυπηρετήσουν τις πολιτικές, οικονομικές, λατρευτικές και λειτουργικές της ανάγκες.

Το βόρειο όριό της αποτελεί ένας μακρόστενος στεγασμένος διάδρομος με ανοιχτή πρόσοψη και κλειστή την πίσω πλευρά. Πρόκειται για στοά με διπλή κιονοστοιχία μήκους περίπου 76 μ. και πλάτους 13 μ. και είναι η μεγαλύτερη που απαντάται στις πόλεις της Θεσπρωτίας. Αποτελούσε έναν ευρύχωρο στεγασμένο χώρο, στον οποίο μπορούσαν να προσφεύγουν οι θαμώνες για να προστατευτούν από τη βροχή και τον δυνατό ήλιο. Επίσης, προσφερόταν για περίπατο και συναθροίσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις ή για φιλοξενία εμπορικών συναλλαγών.

Εφαπτόμενο στο δυτικό τμήμα της στοάς βρίσκεται οικοδόμημα, που αποτελείται από δύο χώρους και είχε πιθανότατα λατρευτικό χαρακτήρα. Συνδεόταν πιθανόν με τη λατρεία του Απόλλωνα Αγυιέα, προστάτη των οδοιπόρων, των δημόσιων χώρων και της εισόδου των κατοικιών, όπως μαρτυρά η λίθινη βάση που βρέθηκε στο εσωτερικό του ανατολικού χώρου και θεωρείται ότι στήριζε λατρευτικό κίονα ή οβελίσκο. Ο λατρευτικός κίονας τοποθετούνταν συνήθως δίπλα από την είσοδο του σπιτιού ή σε διασταυρώσεις δρόμων και παρέπεμπε στη λατρεία του θεού. Η λατρεία του Απόλλωνα Αγυιέα αποτελεί κορινθιακή επιρροή, που έφτασε στον θεσπρωτικό χώρο μέσω των κορινθιακών αποικιών της βορειοδυτικής Ελλάδας.

Καθώς η αγορά αποτελούσε κέντρο της κοινωνικής ζωής και δημόσιο τόπο συνάθροισης για εκατοντάδες ανθρώπους, εξωτερικά, κατά μήκος της πρόσοψης της στοάς, υπήρχε σειρά από βάθρα που στήριζαν αφιερώματα και τιμητικούς ανδριάντες που έστησε η πόλη για να τιμήσει καταξιωμένα πρόσωπα που την είχαν ευεργετήσει ή ακόμα και οικογενειακά συντάγματα που ανέθεσαν συγγενικά πρόσωπα. Σήμερα είναι ορατές οι βάσεις από δώδεκα τουλάχιστον αναθηματικά μνημεία.

Στον στολισμένο με αγάλματα χώρο της αγοράς, όπου βρισκόταν το εμπορικό κέντρο των Γιτάνων, κάτοικοι της πόλης αλλά και της υπαίθρου, δημόσιοι υπάλληλοι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο των συναλλαγών, ιερείς και περιπατητές συγκεντρώνονταν καθημερινά προκειμένου να κάνουν αγοραπωλησίες, να ενημερωθούν για τα κοινά, να τιμήσουν τον Απόλλωνα Αγυιέα αλλά και να συζητήσουν διάφορα θέματα που απασχολούσαν την πόλη. Στον ελεύθερο χώρο της αγοράς μικροπωλητές, πλανόδιοι έμποροι και αγρότες έστηναν τους πάγκους με τα προϊόντα τους, ενώ η εμπορική δραστηριότητα των επαγγελματιών και των διάφορων τεχνιτών στεγάζονταν στα καταστήματα στη νότια πλευρά της.

Ακουστική Ξενάγηση
wave